Industrielicht
+31 78 6920 900

Nieuws

Tram Vliettunnel te Leidschendam

feb , 1
Tram Vliettunnel te Leidschendam

De Vliettunnel, een tunnel van ongeveer 1 kilometer lang, is speciaal ontworpen voor het HTM-tramverkeer en loopt parallel aan de Vliettunnel voor wegverkeer (N14). In deze tunnel bevindt zich één ondergronds tramstation, namelijk Station Oosteinde.

Industrielicht heeft LED-armaturen van het merk NORKA geleverd aan EQUANS Infra & Mobiliteit voor deze tunnel in Leidschendam, die in 2010 werd geopend. De uitdaging was bijzonder, omdat de conventionele armaturen één op één moesten worden vervangen door LED, zonder aanpassingen aan de elektrotechnische installatie en bevestigingspunten.

Tijdens een buitendienststelling in de nachtelijke uren is er samen met HTM Personenvervoer N.V. en Equans een inventarisatie , schouw en lichtmeting uitgevoerd. Op basis daarvan zijn lichtberekeningen gemaakt door ons projectbureau en is er gekozen voor de types London en Dublin. Deze moesten echter op een aantal punten worden gemodificeerd, zoals de positie en grootte van de kabelinvoer, bevestigingsgaten en aansluitklemmen. Tevens moesten ze worden voorzien van een aanloopstroombegrenzer om problemen met het “triggeren” van de installatieautomaten te voorkomen.

Voordat een definitieve opdracht werd verstrekt, besloot HTM op ons advies een proefopstelling te doen met een aantal van de genoemde LED-armaturen om de bevindingen van de trambestuurders te inventariseren. Hierbij werd vooral gekeken naar factoren als mogelijke verblinding en de beleving van de gekozen kleurtemperatuur van 3.000K.

Uiteindelijk zijn er 116 stuks type Dublin en 86 stuks type London van onze partner NORKA geleverd, die een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige en prettige reis voor de HTM-passagiers.

Industrielicht, ook in tunnels: een verschil van dag en nacht.

Copyrighted Image