Industrielicht
+31 78 6920 900

Nieuws

Uitrichten hypermoderne lichtinstallatie op Martplein in Hilversum

by Joan
mei , 1
Uitrichten hypermoderne lichtinstallatie op Martplein in Hilversum

Warmwitte sterren dwarrelen over de gloednieuwe natuurstenen op het Marktplein te Hilversum. Industrielicht heeft het hypermoderne lichtplan voor het nieuwe plein bedacht. Rood en groen licht met kerst en een plein dat letterlijk oranje kleurt op koningsdag en als het Nederlands elftal voetbalt. Het Marktplein “langgewenst” in Hilversum beschikt sinds vrijdag 16 december 2016 over een dynamische lichtinstallatie. Zeven houten masten van ons merk Aubrilam van veertien meter hoog omzomen het plein. Op de top van deze masten zijn Lumenpulse type Dome small colour changing gemonteerd. Bewegende sterren, sneeuwvlokken en golven kunnen op het nieuwe plein geprojecteerd worden door de gobo-projectoren van Griven. Er zijn in totaal 35 dynamisch witte armaturen van Lumenpulse geleverd van het type Lumenbeam Grande DWH die ieder drie kleuren wit licht kunnen uitstralen. Dat zorgt steeds voor een andere sfeer. Van warm kaarslicht tot heel koel.  Ook de bomen baden in het licht, deze worden aangelicht door de Lumenpulse inground RGBW armaturen.

Op Uitgaansavonden wordt het licht dynamisch, dan verandert het in een heel rustig tempo. Die lichtbeweging brengt het plein tot leven. Er gebeurt dan iets en trekt mensen naar het plein. Het Marktplein wordt een soort theater. Als er een noodtoestand is, denk aan een vechtpartij, dan kan de politie het plein via een app in felle stadionverlichting zetten. Bovenop de zeven lichtmasten zitten twee lampen die alle kleuren van de regenboog kunnen aannemen. Die branden alleen op uitgaansavonden (vrijdag, zaterdag en zondag) en tijdens bijzondere evenementen. De dertien nieuwe platanen op het plein kunnen ook in kleur gezet worden. In het plein zijn lichtstrips onder alle bomen geplaatst. Op doordeweekse dagen worden de bomen in wit licht gezet en op uitgaansavonden krijgen de bomen kleurtjes. Subtiel en onopvallend zie je de kleur van de bomen dan veranderen. Omwonenden hoeven niet bang te zijn dat het een grote disco wordt.
Op oudjaarsavond heeft het Marktplein de eerste grote lichtshow en dat belooft spektakel. Om tien voor twaalf start de show. Mast na mast gaan aan. En de laatste tien seconden is de final countdown. Dan gaat het licht vol aan en uit, aan en uit. Tot het volledig donker wordt om klokslag twaalf uur. Dan barst het vuurwerk op het plein los.

Dit is qua verlichting het meest geavanceerde plein van Nederland.

Interview met Michael Harmanus van Industrielicht tijdens de testfase van de lichtinstallatie

Impressie testfase van de lichtinstallatie

Post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Copyrighted Image